“Acasă” este locul unde fiecare dintre noi se retrage să-și încarce bateriile, spațiul în care se simte ocrotit și se poate relaxa împreună cu cei dragi. Challenge-ul actual a fost să transformăm o casă veche, întunecoasă și rece în căminul celor patru membri ai familiei, fiecare cu dorințele și nevoile sale.

O casă are, întotdeauna, personalitatea ei, de care designerul trebuie să țină cont, pentru a realiza o amenajare armonioasă, integrată în spațiul existent. La fel am procedat și în cazul acestui proiect, stilul de amenajare ales fiind numitorul comun dintre arhitectura casei și designul minimalist dorit de beneficiari. Astfel, simplitatea orientată spre confort oferită de designul scandinav a fost cea mai potrivită direcție de amenajare, agreată și de noi, și de proprietari.

sah

 

 

scara gresie

Holurile reci, înguste și întunecate, cu o înălțime nu prea generoasă și pardoseală din ciment și mozaic, la fel ca și treptele spre etaj, au fost prima provocare peste care am dat de la intrarea în casă. Varul alb și suplimentarea iluminatului artificial au rezolvat problema întunecimii și senzației de apăsare existentă anterior.

acolada design

Cu pardoseala, însă, nu a fost la fel de ușor. S-a căutat o soluție de acoperire a mozaicului existent cât mai simplă, excluzându-se decaparea acestuia din dorința beneficiarilor de a se interveni cât mai puțin asupra casei, în ansamblul ei. Aveam nevoie de un material subțire, care să nu ridice foarte mult cota de înălțime a holurilor față de camere, deoarece proprietarii au optat pentru păstrarea și recondiționarea parchetului din lemn inițial. De asemenea, se dorea un material antiderapant, prietenos cu picioarele desculțe și grăbite ale copiilor, dar și ușor de igienizat și rezistent în timp. Soluția unanim agreată a fost alegerea unui covor PVC de trafic rezidențial, cu un design dinamic, un caroiaj contrastant între alb-gri și cenușiu închis, potrivit cu stilul amenajării, pe care am optat să-l folosim și pentru placarea contratreptelor de la scara spre etaj. Forma neregulată a treptelor și dimensiunile lor diferite ne-au determinat să utilizăm, pentru aceste suprafețe, doar PVC de culoare cenușie, pentru a pierde cât mai mult din diferențele existente.

design acolada

design

Simplitatea dorită de proprietari a fost redatăprin conceptul de design agreat. Astfel, s-au ales o gamă unitară de materiale de finisaj, pe care, ulterior, le-am folosit în cât mai multe locuri din casă, oferind continuitate amenajării. S-a optat pentru un singur model de faianță dreptunghiulară cu fazete, de culoare alb-lucios, care să ofere atât luminozitate și spațialitate băilor de dimensiuni destul de reduse, cât și încadrare în designul clasic de influență nordică al mobilierului de bucătărie. Pentru toate holurile s-au folosit aceleași finisaje, respectiv var alb și PVC în două nuanțe, pentru vestibul, debara și balconul transformat în spălătorie a fost aleasă o placare ceramică uni, de culoare cenușie, iar în camere a rămas parchetul din lemn natur, rașchetat și relăcuit.

pat alb

design dormitor

Mobilierul ales oferă, în principal, confort, beneficiarii optând pentru corpuri practice, ușor de mutat și reașezat în funcție de activitățile desfășurate. În living, de exemplu, se poate sta zilnic cu familia la televizor sau se poate lua masa cu musafirii, la diferite evenimente din an, reconfigurarea spațiului putând fi realizată, de fiecare dată, de către beneficiari, cu ușurință.
Dacă parterul este destinat zonei de zi, fiind format dintr-un vestibul pentru hainele de exterior și încălțăminte, livingul pentru reunirea familiei în momentele de relaxare, un birou de lucru, grup sanitar și bucătărie cu loc de luat masa, etajul preia funcțiunile zonei de noapte, cu cele trei dormitoare, matrimonial și încă două pentru copii, baia principală și zona destinată spălării și uscării rufelor.

design interior

design dormitor

Camerele copiilor au fost adaptate vârstei și nevoilor fiecăruia dintre ei, culorile alese fiind jucăușe și vesele, așa cum sunt și copiii. Pentru finisarea pereților s-a optat pentru var lavabil cu efect tablă de scris, tocmai pentru a le oferi cât mai mult spațiu pentru exprimarea creativității specifice vârstei. În dormitorul matrimonial, însă, pentru un plus de eleganță încăperii, s-a ales un tapet pastelat, într-un degrade de nuanțe calde și delicate.

design mansarda

 

design interior mansarda

design mansarda

Cel de-al treilea nivel al casei, mansarda a suferit și cea mai mare transformare, fiindu-i schimbată complet destinația, din pod neamenajat, doar cu rol de depozitare, în suprafață locuibilă, complet finisată și dotată cu încălzire, sistem de aer condiționat, canalizare și apă curentă. Încăperea generoasă, nou creată, a preluat funcțiunile unei zone hobby pentru întreaga familie, asigurând intimitate atât copiilor, cât și adulților, prin crearea a două spații cumva separate, pentru diversele activități recreative ale tuturor. S-a optat pentru mochetarea întregii suprafețe pentru a oferi un plus de căldură, confort și pentru facilitarea jocurilor și activităților desfășurate pe podea.

Întreaga amenajare a acestei case și poveste ei, de la imaginea întunecoasă și rece până la atmosfera caldă și primitoare de acum, a fost rezultatul unei munci de echipă, de aproape un an, îmbinând abilitățile tehnice cu cele artistice, soluțiile practice cu viziunea estetică, fără a omite factorul buget, pe care il avem întotdeauna ca unitate de masură în abordarea oricărui proiect.


Call Now Button