Cum dă căldura, sezonul finisării fațadelor începe în forță. Dacă şi tu te afli în procesul construcţiei unei case, curând vei ajunge și la momentul realizării și decorării soclului, un element estetic al construcţiei care contribuie la obținerea unei imagini finale echilibrate și armonioase pentru casa ta.
Deoarece ştim că procesul construcţiei și finalizării unei case se poate dovedi foarte solicitant și timpul tău mereu insuficient pentru tot ce este de făcut, ne-am gândit să-ţi venim în ajutor cu prezentarea celor mai populare metode pentru finisarea sau placarea soclului.

Ce reprezintă soclul casei?

Cunoscut şi sub denumirea populară de “brâul casei”, soclul este reprezentat de partea inferioară a peretelui, la întâlnirea cu solul, marcat uzual prin retragerea acestei zone față de restul fațadei. Dincolo de impactul vizual și rolul estetic, soclul este o zonă-tampon cu rol de protecție a fațadei casei față de acumulările de apă de ploaie sau de zăpadă și a infiltrațiilor din sol. Izolarea corespunzătoare a acestuia contribuie la durabilitatea întregii construcții.

Printre cele mai utilizate metode de finisare a soclului casei se numără:

1. Vopsitul, o metodă ușoară și ieftină care protejează soclul, oferindu-i un aspect estetic personalizat cromatic. Probabil este cea mai la îndemână opţiune, mai ales pentru faptul că nu necesită o mare investiţie financiară şi poţi alege dintr-o varietate de culori pe cea care se potriveşte cel mai bine cu faţada casei. Dacă te hotărăşti să apelezi la această metodă de finisare, îți recomandăm să ții cont de următoarele aspecte:

  • În primul rând trebuie curăţată suprafaţa soclului de pământ, nisip sau ale reziduuri;
  • Dacă sunt ferestre sau elemente încadrate structural în soclu, pe care nu vrei să le vopseşti, trebuie acoperite cu folie înainte de a te apuca de treabă;
  • Pentru ca brâul casei tale să nu prezinte urme inestetice, îți recomandăm, să faci mișcări ample şi uniforme cu trafaletul, respectând recomadările producătorului relativ la aplicare;
  • Nu aplica vopseaua dacă vremea nu este potrivită (soarele arde prea tare și va usca vopseaua cu pete sau vremea e ploioasă și vopseaua va șiroi, rămânând în final dâre inestetice).

fatada vopsita

 2. Placarea cu diverse materiale, precum piatră naturală, cărămidă aparentă, sau gresie de exterior. Este o opțiune foarte potrivită pentru proprietarii care îşi doresc un soclu cu aspect unic, pentru o finisare personalizată.

  • Piatră naturală 

–  Protejează brâul casei în caz de îngheţ sau chiar dezgheţ;

– Oferă un aspect decorativ deosebit, fie în stil rustic, fiind foarte potrivită pentru locuinţele din zona de munte, fie în stil minimalist, atunci când se utilizează plăci din piatră finisate modern;

– Rosturile dintre plăci sau spațiile rămase între pietre trebuie finisate cu ciment sau chit special pentru piatră, pentru a preveni infiltrarea apei și desprinderea lor.

soclu placat cu piatra

  • Cărămidă aparentă

– Are o greutate mai mică decât piatra naturală și poate fi folosită pentru obținerea unor efecte decorative diferite (fațade scandinave, industriale sau chiar mediteraneene, în funcție de cromatica și designul plăcuțelor).

– Dacă se alege o astfel de placare este imperios necesar ca soclul să fie uniformizat prin gletuire, pentru obținerea unei suprafețe netede, fără denivelări.

placare soclu cu caramida aparenta

  • Gresie pentru exterior

– Este un material foarte versatil, cu o structură extrem de rezistentă la intemperii;

– Este disponibilă într-o gamă variată de culori, modele şi mărimi, deci se poate integra în orice stil de design pentru faţadă;

– Este foarte uşor de întreţinut.

– Față de piatra naturală, prețul montajului, adezivului și al plăcilor va fi mai accesibil.

placare soclu cu gresie

  • Aplicarea unor tencuieli dure mozaicate, care creează o suprafață finală cu un aspect aspru, cu diferite granulații, care va ascunde micile imperfecțiuni, praful și urmele de uzură în timp.

– Este un material foarte apreciat în ultima perioadă, în special datorită faptului că poate fi aplicat pe orice suprafață de bază minerală, precum: tencuieli uzuale de var-ciment, ciment-var, gleturi de ipsos, beton, plăci de gips-carton pentru exterior, chiar și pe vopsitorii vechi rezistente la frecare și uzură.

– Are în compoziţia sa dispersii de rășini acrilice, particule de cuarț și aditivi speciali, granule de marmură naturală, poliuretan sau silicon și fibre naturale.

– Dintre principalele caracteristici ale acestui tip de finisaj amintim: puterea mare de acoperire, timpul bun de uscare, rezistența la zgâriere, șocuri mecanice, soluții alcaline, variații de temperatură, intemperii și, nu în ultimul rând, este ușor de curățat.

soclu cu tencuiala

Pentru a te bucura de un soclu bine executat și trainic, ar trebui, înainte de a investi în orice tip de material, să iei în calcul următorii factori:

  • durabilitatea;
  • rezistența la variațiile de temperatură;
  • impermeabilitatea;
  • gradul de dificultate la montare;
  • întreținerea în timp;
  • aspectul estetic – formă, dimensiune, culoare;
  • raportul preț-calitate.

Un soclu bine proiectat și realizat din materialele potrivite contribuie la trăinicia oricărei construcții, aşa că îţi recomandăm să iei deciziile cu răbdare, în cunoștință de cauză. Pentru alte sfaturi utile despre construcția și amenajarea casei, îți reamintim că poți consulta oricând secţiunea de Blog a site-ului nostru. Spor!

 


Call Now Button