I. “Bună ziua. Cât costă să-mi recomandați niște finisaje pentru pereții din sufragerie?”
“20 euro.”
“Așa mult? 20 de euro pentru o simplă idee? Mulțumesc, mă descurc singură. La revedere!”

 

II. “Bună ziua. Nu știu dacă vă mai amintiți, am vorbit la telefon acum ceva vreme. Legat de alegerea finisajelor pentru sufragerie… pentru pereți. Atunci am spus că mă descurc singură.”
“ Da, parcă îmi amintesc discuția… vi s-a părut cam mult 20 euro, dacă nu mă înșel.”
“Așa e. Atunci mi se părea o cheltuială inutilă.”
“Și acum? Cum vi se pare?”
“Acum aș vrea să fi dat atunci cei 20 de euro. V-am sunat să vă spun că vi-i dau acum. Cam târziu, însă, pentru că, acum, mă va costa mult mai mult. După ce am ales un rând de finisaje, am nevoie de ajutorul vostru, să vedem ce idei aveți despre cum să repar greșeala făcută.”

 

Unii beneficiari ne sună înapoi să ne spună că am avut dreptate cu unele chestiuni discutate cu ei, dar luate cam prea în ușor, alții revin și ne plătesc să recuperăm maximul din investițiile deja făcute, nu în cel mai inspirat mod. Pe cei care nu au curajul să-și recunoască lor greșeala făcută, și anume neasumarea lipsei de cunoștințe în acest domeniu al designului și amenajărilor interioare, nu îi vom mai întâlni ulterior și nu-i vom putea ajuta, măcar, în al doisprezecelea ceas. Ei sunt cazul cel mai nefericit și care vor ieși, la final, cel mai în pierdere.

Dialogul de mai sus este unul foarte real, la fel ca și prețul oferit pentru serviciul Alegere finisaje pereți. 20 – 30 de euro este prețul lui pe încăpere, funcție de gradul de dificultate ridicat de spațiu sau de nivelul de detaliere solicitat de client. În acest preț intră alegerea efectivă a unui material de finisaj al pereților armonizat cu restul ansamblului existent sau cu stilul de design dorit, dar și încadrat în bugetul alocat de beneficiar (materie primă, adezivi, manoperă etc.).
Dacă 20-30 euro este o cheltuială prea mare pentru a crea un interior armonios, atunci suma plătită pentru un finisaj neinspirat și montarea acestuia cum sunt? Dar prețul plătit zilnic, prin disconfortul creat de acest “design”care nu vă place, cât de mare este și cine îl suportă?
Lipsa de experiență în alegerea unor materiale, după criterii pragmatice calitative, cromatice, de montaj sau de durabilitate în condiții variate de exploatare, sau necunoașterea costurilor totale de finalizare a acelui design dorit inițial va genera numeroase inconveniente pe parcurs. Costurile ulterioare de înlocuire a finisajului ales cu altul mult mai potrivit sau mai calitativ vor fi, cu siguranță, mai mari de 20 – 30 euro, cât ar fi costat părerea avizată a unor designeri.

Și, atunci, întrebarea noastră este una foarte pertinentă.

“Cât de scumpă e pentru voi suma asta, de 20 – 30 euro? Merită să o plătiți pentru liniștea voastră? Și pentru un interior armonios, cu adevărat pe gustul întregii familii?”

Exemplul cu serviciul Alegere finisaje pereți poate fi înlocuit, identic, cu orice alt serviciu de alegere, fie că este vorba despre corpuri de iluminat, draperii sau mobilier de serie, pentru prețuri aproximativ similare cu cel de mai sus. În cazul proiectării mobilierului la comandă, lucrurile devin deja și mai serioase, neplăcerile lipsei unui proiect bine gândit și funcțional, și estetic putând fi mult mai triste decât în cazul alegerii unui finisaj. Dacă, în timp, vă puteți obișnui cu o culoare dezagreabilă a pereților sau a pardoselilor, fără implicații funcționale în viața voastră, nu știm cum veți reuși să vă obișnuiți cu utilizarea defectuoasă a unui mobilier gândit greșit, prea înalt sau prea jos, pre îngust sau prea lat, cu uși cu deschideri improprii sau cu spații neîncăpătoare pentru obiectele de depozitat.

În concluzie, ceea ce inițial poate părea o cheltuială de neconceput pentru bugetul vostru, la final se dovedește a fi un cost mic pentru bunul mers al amenajării sau pentru sănătatea și liniștea voastră. E doar o chestiune de perspectivă. Și nu este nevoie să ajungeți în postura celui care trebuie să plătească suplimentar pentru lipsa de experiență în domeniu, ci doar să realizați la timp că nu vreți să învățați design acum, în timpul amenajării casei voastre.


Call Now Button