Coniferele întruchipează veșnicia și trăinicia naturii, ducându-ne cu gândul la sălbaticile păduri nesfârșite din munții noștri, la aerul curat și răcoarea încețoșată a dimineților montane. În grădinile noastre, coniferele sunt nelipsite, din ce în ce mai mult, aducând un plus de textură și culoare, mai ales iarna, când toate celelalte plante devin mohorâte și lipsite de viață, întregul peisaj fiind pictat în culori monotone și triste.

Pe lângă rolul lor ornamental absolut minunat, faptul că necesită un minim de lucrări de îngrijire le face să fie una dintre alegerile nelipsite ale proprietarilor de locuințe, care dispun de un spațiu verde, cât de cât generos.

amenajare curteCumpărate de la furnizori de încredere, la ghiveci sau balot păstrat în condiții optime, acestea se vor adapta rapid mediul în care vor fi plantate, necesitând, însă, în perioada ulterioară plantării de mai multă atenție din partea noastră. Perioada optimă de plantare, în anotimpul de toamnă, începe în luna septembrie și durează până la sfârșitul lunii octombrie, iar în timpul primăverii, plantările se recomandă din martie și până la sfârșitul lunii aprilie. Perioadele de plantare pot fi mai lungi sau mai scurte, funcție de temperatura exterioară din momentul plantării, nefiind potrivite nici zilele toride de vară, dar nici cele cu îngheț.

amenajare exterioaraPentru ca aceste plante să fie sănătoase și să ne bucurăm de ele cât mai mult timp, au nevoie să le oferim un sol umed, motiv pentru care, vara, dar și în celelalte anotimpuri, dacă sunt secetoase și temperaturile peste zero grade, vă recomandăm să udați solul din jurul acestora, chiar suplimentar față de sistemul de irigații. De asemenea, stropirile sezoniere sau dictate de necesități sunt obligatorii pentru dezvoltarea sănătoasă a lor, pentru a preveni sau combate la timp dăunătorii (gândaci, omizi, molii, viespi sau păianjeni specifici coniferelor). Primăvara, după ieșirea din sezonul rece, și toamna, înainte de venirea frigului, se recomandă administrarea de îngrășăminte, pe care le găsim în comerț sub formă de granule concentrate, cu eliberare de durată, care se administrează la baza trunchiului, în zona corespunzătoare rădăcinilor din subteran, sau sub formă lichidă, pentru pulverizare la nivelul coroanei, periodic din primăvară până în toamnă.

coniferile in timpul ierniiConiferele sunt cunoscute pentru dezvoltarea lor mai lentă, motiv pentru care de multe ori se aleg exemplare prea mari pentru un spațiu nu foarte generos, crezându-se, în mod greșit, că nu vor mai crește foarte mult. Unele soiuri de conifere au, însă, o creștere mult mai rapidă decât ne-am putea închipui, în necunoștință de cauză, astfel încât alegerea lor fără recomandarea unor specialiști poate fi, ulterior, motiv de supărare, atunci când brăduțul începe să ne intre, la propriu, în casă, fiind nevoiți să renunțăm la el și să reamenajăm zona respectivă, cu cheltuieli suplimentare. Trebuie să ținem cont de faptul că toate coniferele se dezvoltă atât în înălțime, cât și pe lățime, doar ritmul lor de creștere fiind diferit, astfel încât este nevoie să le oferim, din start, spațiul necesar la maturitate, pentru a evita inconvenientele ulterioare. Deci, atenție, dacă avem grădini de mici dimensiuni, care nu pot permite dezvoltarea unor conifere mari, se poate opta în continuare pentru soiuri de talie mică.

amenajare curteCând ne gândim la conifere, ne ducem imediat cu gândul la brazi, pini și tuia, dar pentru cei pasionați de grădinărit, acestea sunt mai mult decât atât. Prin diversitatea de dimensiuni și forme, colorit și textură, coniferele pot îmbogăți și personaliza orice grădină, indiferent de stilul de amenajare dorit.

Cele mai populare tipuri de conifere sunt cele de dimensiuni reduse, care se încadrează în majoritatea grădinilor, indiferent de dimensiuni, sol sau formă, precum anumite soiuri de tuia, ienupăr, molid, pin, ușor de plantat și de îngrijit, dar și cu prețuri accesibile. Coniferele mici dau un aer aparte oricărei grădini, putând fi folosite în combinații variate, atât în straturi, cât și borduri, pe lângă alei sau garduri.

amenajare exterioaraAdevăratele atracții ale grădinii rămân, însă, coniferele și arborii rășinoși de talie mare, brad, molid, pin, tuia, chiparos etc., care prin bogăția și cromatica coroanei sunt deosebit de decorativi, mai ales în aranjamente alături de foioase variate, în culori vii, de talie medie și înaltă, ideale pentru realizarea unor amenajări de grădini etajate.

amenajare exterioara

În concluzie, orice grădină merită să fie îmbogățită prin frumusețea inegalabilă a acestor arbori și arbuști impresionanți, cu ajutorul cărora peisajul din jurul casei noastre va fi mereu proaspăt și viu, în orice anotimp. Indiferent că le vom folosi ca elemente separatoare (pe post de garduri sau ziduri) sau ca decoruri principale de accent în amenajare, coniferele ne vor ajuta să umplem cu succes spațiile goale din orice colț de grădină și să creăm armonie și echilibru vizual între arbori, flori și alte plante.

coniferele in amenajarile exterioare

 

 


Call Now Button