Mediul înconjurător este unul dintre principalii factori, care influențează dezvoltarea și educația copiilor. Încă de la vârstă fragedă, ei au capacitatea de a asimila informații din spațiul în care trăiesc. Atât elementele vizuale, cât și cele auditive din camerele amenajate pentru micuți au o importanță deosebită în dezvoltarea memoriei și imaginației acestora.

Din această perspectivă, cromatica și decorarea spațiilor destinate copiilor trebuie privite cu maximă importanță, recomandat fiind ca părinții să țină seama și să îmbine toți factorii care duc la o creștere și dezvoltare armonioasă a acestora, nu doar fizică, cât mai ales mentală și emoțională (vârstă, spațiu adecvat, culori, tip de mobilier, utilitatea lucrurilor din jurul copilului, satisfacerea nevoilor acestuia, de joacă, dar și de învățare). Un spațiu bine structurat, o amenajare nu doar estetică, ci și funcțională, cu loc de joacă, dar și birou pentru studiu, cu mobilier adecvat vârstei și nevoilor reale ale copilului, ajută la crearea unui mediu util și armonios, care să-i asigure atât odihna, cât și voia-bună.

dormitor fetita

Chiar și pentru designeri, amenajarea camerei copilului este întotdeauna o provocare, mai ales când vine vorba de camera unei fete. Mulți părinți ne întreabă ce să aleagă pentru camera fetiței, un decor de poveste sau o cameră de tineret? Să fie roz sau în altă culoare? Pentru fiecare dintre ei, noi avem același răspuns: “Înainte de a trece la decorarea efectivă a încăperii, întrebați-vă copilul ce își dorește și el!” Chiar și prichindeii de câțiva anișori știu să-și exprime preferințele cromatice și decorurile, funcție de personajele din cele mai îndrăgite povești sau desene animate, uneori chiar și în funcție de jucăriile de care sunt mai atașați. Cu atât mai mult, o tânără domnișoară, ca în cazul acestei amenajări, prezentată în articolul nostru de astăzi.

Pentru amenajarea acestei camere de fetiță, am ascultat cu atenție atât dorințele ei, cât și cerințele părinților, astfel putând identifica elementele de bază ale proiectului. A reieșit, astfel, prioritatea unei încăperi practice, care să poată fi utilizată și peste câțiva ani, la vârsta adolescenței, în care să poată fi înglobate toate nevoile actuale, dar și viitoare, într-o paletă de pasteluri feminine, delicate și discrete. În esență, nu s-a dorit doar un simplu dormitor, ci o cameră multifuncțională, prevăzută cu un colț de relaxare, zonă de odihnă, spații de depozitare și, desigur, cu un loc dedicat studiului și temelor pentru acasă.

dormitor fetita

dormitor fetita

Odată stabilit funcționalul, următorul pas îl constituie, întotdeauna, alegerea cromaticii și a finisajelor, care vor sta la baza designului propriu-zis al încăperii. Să nu uităm că, spre deosebire de camerele de băieți, camera unei fete este un adevărat sanctuar. Acolo își va petrece copilăria și adolescența, acolo se va bucura și tot acolo va suferi după prima iubire, în camera ei va învăța, se va lăsa purtată pe aripile melodiilor preferate sau va călători, departe, împreună cu personajele cărților citite, acolo se va retrage când se va simți neînțeleasă și, tot în camera ei, își va găsi confortul și siguranța. Cu alte cuvinte, camera tinerelor fete este parte din lumea lor interioară, motiv pentru care amenajarea ei trebuie tratată cu maximă seriozitate, de către toți cei implicați.

Fiind o fire calmă, caldă și pozitivă, când a venit vorba de designul propriei camere, această fetiță și-a dorit ceva simplu și elegant, în culori vioaie, dar discrete.
Pentru a răspunde cerinței ca amenajarea să fie actuală și odată cu avansarea ei în vârstă, s-a ales un pat clasic, fără baldachin de prințesă sau sub formă de trăsură, asemănător celor din poveștile cu prințese, specifice copilăriei. Cromatica mobilierului este preponderent în culori neutre, nuanțe ivory și roz pudrat, optându-se pentru un birou elegant, în zona de studiu din apropierea ferestrei, pentru lumină naturală, o comodă pentru depozitarea cărților, caietelor sau altor obiecte necesare studiului și noptiere situate în apropierea patului.

birou in dormitor

birou fetita

Se știe că fetele sunt romantice, spațiul lor reflectând, implicit, personalitatea lor. Astfel, designul camerei a fost completat de o oglindă mare, elegantă și foarte feminină, perfectă pentru o adolescentă în devenire, care descoperă tainele machiajului și ale stilurilor vestimentare la modă.

dormitor copil

Pentru finisarea pereților, s-a dorit var lavabil clasic, ușor de întreținut și igienizat periodic, peretele din zona patului fiind, însă, atracția camerei, datorită decorului ales. Vă prezentăm, mai jos, câteva imagini cu variantele propuse, combinații de tapet cu forme realizate din gipscarton, în completarea designului încăperii. Geometrii sugestive pentru un peisaj stilizat sau silueta unui castel de poveste, cu sau fără scafe luminoase pe tavan, orice este posibil atunci când lăsăm imaginația să creeze în voie, alunecând și noi în lumea copilăriei perfecte și fără griji.

dormitor fetita

dormitor fetita

dormitor fetita

dormitor fetita

În toate proiectele realizate pentru copii, preferințele acestora și ideile lor nelimitate ca și posibilități ne ajută să realizăm amenajări neașteptate, inspirate din paginile poveștilor preferate sau coborâte dintre animațiile filmelor la modă, mai ales atunci când știm cine sunt beneficiarii și unde își doresc să locuiască. Pentru fiecare copil, camera lui e o lume întreagă în care el poate fi oricine își dorește. Și pentru acest motiv, noi, designerii, vom deveni magicienii care să le transforme visele în realitate. Răsplata? Zâmbetele și ochii strălucitori de la fiecare final de proiect! Ce ne-am putea dori mai mult? 😉


Call Now Button