Așa cum într-o ținută folosim culori, texturi sau materiale complementare, piese vestimentare și accesorii care se află în armonie, oferindu-ne o imagine de ansamblu plăcută și elegantă, același principiu îl aplicăm și pentru amenajarea locuinței noastre: alegem linia cromatică și direcția de design astfel încât să obținem, la final, o casă armonioasă, primitoare și odihnitoare, care să-și spună povestea vizuală în mod cursiv și unitar, de la intrare și până în ultima încăpere.

sah

De la primii pași făcuți în interiorul unei proprietăți, fie că vorbim despre un apartament, o locuință mai spațioasă, dispusă pe mai multe nivele sau despre spații cu destinație comercială sau de birouri, mai mult sau mai puțin conștientizat, vom sesiza modul în care amenajarea este armonioasă atât ca stil, cât și cromatic. Vom remarca aceste aspecte prin percepția pe care o vom avea asupra spațiului: este odihnitor, plăcut și ne face să ne simțim bine sau, din contră, ne crează o stare de agitație și disconfort, fără a ști exact cauza? Atunci când culorile de bază fac parte din aceeași familie, iar accentele sunt dintre culorile complementare, fără a fi stridente sau excesiv utilizate, ochiul percepe la nivel cromatic o stare exterioară reconfortantă, care să nu solicite vizual și să obosească mental beneficiarul. Stilul ales pentru întreaga amenajare poate suporta o reinterpretare artistică prin viziunea decoratorului, realizată în limitele estetice acceptate, precum și combinarea avizată a mai multor stiluri complementare, astfel încât rezultatul obținut să fie unul echilibrat și armonios.

un nou inceput living muschi pereteÎn situația recomandată a realizării unui proiect de amenajare de către o firmă de design și arhitectură interioară, aspectele menționate mai sus sunt respectate încă de la început, făcând parte din principiile de bază ale designului interior. Problemele și dificultățile apar atunci când beneficiarii aleg să parcurgă singuri toți pașii necesari finalizării proiectului lor, fără să apeleze la un minim de consultanță de specialitate, măcar pentru clarificarea aspectelor esențiale ce țin de stabilirea unui funcțional al amenajării și alegerea unei linii cromatice și de design.

În acest sens a fost conceput articolul nostru de astăzi, tocmai pentru a atrage atenția asupra importanței aspectului estetic, atât ca și confort la nivel de locuire permanentă, cât și ca aspect general al amenajării din perspectiva investițională. În ajutorul tuturor celor care se află la începutul unui astfel de proiect, venim cu o serie de recomandări prin care să se evite alegerile nefavorabile, prin care amenajarea poate fi compromisă.

horeca1. Când decidem cromatica unui spațiu, ar trebui să ținem cont și de personalitatea beneficiarului real al acelei zone/încăperi/locuințe, precum și de destinația lui. Chiar dacă adulții iau majoritatea deciziilor în ceea ce privește casa lor, totuși atunci când vine vorba despre zona destinată copiilor este important să se țină cont și de preferințele acestora, pentru a le include în mod unitar în ansamblul amenajării. Sau, dacă ne referim la un spațiu de birouri, chiar dacă liniile generale de design sunt stabilite pentru întreg, în particular, pe fiecare încăpere sau spațiu delimitat putem veni cu o personalizare armonioasă, funcție de destinația ei și de specificul fiecărui grup de utilizatori. Pentru realizarea unui proiect reușit, se recomandă să existe un echilibru undeva între dorințele beneficiarilor și regulile impuse de principiile designului interior.

living spatios verde2. Culoarea este un instrument cu foarte multă putere în amenajările interioare, care poate desăvârși orice proiect de design interior, transformându-l într-un adevărat succes sau, dimpotrivă, utilizat în mod greșit sau abuziv, poate ruina chiar și un interior cu potențial. Primul pas către o cromatică echilibrată este alegerea unei culori dominante, care în tonuri și texturi variate poate fi regăsită la nivelul pereților, pardoselii, în țesături și mobilă. Pornind de la această cromatică principală se optează pentru culorile complementare utilizate pe fiecare zonă în parte, care se vor regăsi ca accente cromatice în materialul perdelelor și draperiilor, covoarelor, tapițeriei și a celorlalte țesături utilizate, în finisajul pereților (tapet, placări și tencuieli decorative diverse), prin corpurile de iluminat sau obiectele decorative folosite în amenajare.

viata e frumoasa bucatarie living open space3. O greșeală destul de frecvent întâlnită este îmbinarea agresivă a culorilor în același spațiu, prin trecerea foarte bruscă de la o nuanță la alta, pe aceeași suprafață continuă, sau prin utilizarea unor culori principale diferite în fiecare încăpere, locuința având astfel discontinuități destul de inestetice la nivel de ansamblu. Trecerile cromatice line, prelungirea anumitor finisaje dintr-o zonă în alta, cursivitatea liniei de design, toate aceste artificii induc ideea de spațiu unitar și continuu, care spune aceeași poveste despre beneficiari, odihnind atât vizual, cât și emoțional privitorul.

reflexiile frumosului living oglinda4. Nu trebuie să ne fie frică de culorile închise, dacă le folosim cu discernământ și le iluminăm corespunzător. Recomandarea noastră, pentru o amenajare cât mai sigură, este să le utilizați preponderent la nivelul pardoselilor și/sau pentru mobilare. În ceea ce privește finisajul pereților, de preferat este să apelăm la experiența unor designeri dacă ne dorim utilizarea unei cromatici închise, deoarece, în necunoștință de cauză, este foarte ușor să obținem un rezultat neplăcut și sumbru.

reflexiile frumosului bucatarie alb negru open space5. Percepția asupra dimensiunilor poate fi îmbunătățită prin utilizarea unor culori deschise și calde, care dau senzația de mărire a spațiului, pe când nuanțele reci și întunecate pot genera impresia de micșorare a întregii locuințe. Așadar, mare atenție în alegerile pe care le faceți, plecând de la rezultatul la care vreți să ajungeți!

bucurie de viata living colorat6. De asemenea, o altă recomandare deosebit de importantă, care poate face diferența la finalul amenajării, este utilizarea în decorarea casei a unei palete de culori reduse numeric, dacă nu ne dorim să creăm un spațiu haotic, obositor și dezordonat. După alegerea unei culori de bază, pe care să o folosim în proporția cea mai mare, în nuanțe și tonuri variate, în toate spațiile amenajate, este suficient să se decidă încă maxim două culori complementare, pentru a se putea realiza un design mai dinamic. Pentru spațiile delimitate vizual de zonele comune, cum ar fi dormitoarele, se pot alege, pe lângă cromatica principală, combinații de culori ușor diferite pentru individualizare, păstrând ca numitor comun nuanțele de bază pentru întreaga amenajare.

Ce facem când nu suntem siguri de ceea ce vom alege? Ce facem atunci când avem prea multe culori preferate și nu ne putem hotărî la care să renunțăm?

Specialiștii în amenajările interioare, designerii și arhitecții de interior, sunt persoane cu studii superioare și cu experiență în acest domeniu, pe care merită din plin să-i plătim tocmai pentru a ne consilia cu privire la opțiunile pe care le avem și la alegerile pe care să le facem, cele mai bune pentru noi. Este mai avantajos financiar să plătim o consultanță avizată decât să trebuiască să reparăm greșeli făcute din neștiință, din lipsa experienței sau imposibilitatea aprecierii celor mai bune alegeri în situația dată.

comoara din mansarda casuta copii

 


Call Now Button