Linoleum, mocheta, parchet, placare ceramică sau piatră naturală?

De-a lungul timpului, în cadrul proiectelor la care s-a lucrat, ne-am întâlnit cu nenumarate situații în care beneficiarii nu erau hotărâți asupra tipului de pardoseală pe care să-l aleagă pentru locuința lor. Alteori, situația de la fața locului impunea găsirea unor soluții care să rezolve provocările funcționale sau tehnice, păstrând linia estetică potrivită proiectului de design interior și încadrându-se în bugetul existent.
Am primit multe întrebări de la clienți, de genul: „Putem pune parchet în bucătărie? Dar în baie?”, „Nu-i așa că linoleumul e demodat?”, „Să optăm pentru mochetă în dormitor?”, „Dacă folosim piatra naturală nu va fi tot timpul praf în casă?” etc. Experiența acumulată vine cu răspunsuri pertinente, nu doar teoretice, ci și din practică, astfel încât ne-am gândit să le împărtășim cu voi prin intermediul acestui mini-ghid. Dar să nu vă așteptați să vă spunem că parchetul este mai bun decât gresia sau că mocheta este de evitat și să optați pentru linoleum. Ar fi greșit să oferim astfel de păreri generale și universal valabile, pentru că fiecare spațiu are particularitățile lui și fiecare familie are nevoile și dorințele proprii. Ce vă vom spune, însă, vor fi avantajele și dezavantajele folosirii diferitelor tipuri de pardoseli, condițiile în care se recomandă alegerea unuia anume sau, din contra, când nu este în avantajul beneficiarului să opteze pentru el.

1. Linoleumul

Ceea ce știm cu toții despre linoleumul copilăriei comuniste este de domeniul trecutului. În prezent, există linoleum de uz casnic de calitate foarte bună, la rolă sau sub formă de plăci PVC, cu prețuri variind în funcție de producător, specificații tehnice și design. Montajul acestui tip de pardoseală trebuie făcut pe suprafețe perfect netede (se recomandă turnarea unor șape de egalizare acolo unde situația o impune), lipit cu un adeziv special și închis la perete sau la îmbinarea cu alte suprafețe cu accesorii oferite de același producător, speciale pentru linoleum, respectând indicațiile de montaj.
Poate fi folosit în băi, bucătărie și zona de luat masa, pe holuri sau chiar și în camera de zi, în funcție de designul ales.
Avantajele folosirii linoleumului sunt grosimea foarte mică și, implicit, ridicarea nivelului pardoselii aproape insesizabil. Anumite tipuri de linoleum au un preț foarte competitiv, putând obține un preț pe metru pătrat mai mic decât în cazul pardoselilor ceramice, doar din diferența de manoperă și din prețul adezivului folosit în cele două cazuri, nemailuând în calcul și diferența de preț dintre linoleum și gresie, de exemplu. Dar, repet, și linoleumul poate fi la fel de scump sau chiar mai scump decât o placare ceramică.
Un alt avantaj ar fi faptul că este o pardoseală mai caldă decât gresia sau piatra naturală, mai puțin alunecoasă și mai prietenoasă cu picioarele desculțe, fiind preferat de familiile cu copii mici, în detrimentul gresiei.
Dintre dezavantajele acestui tip de pardoseală putem enumera faptul că poate nu va fi la fel de rezistent în timp ca o placare ceramică (depinde aici de tipul de linoleum ales și de modul de exploatare) și că nu e recomandat să fie folosit acolo unde există încălzire în pardoseală, deoarece își poate schimba culoarea în zonele cu căldură mai mare, se poate degrada mai ușor și poate emana anumite substanțe toxice de la căldura degajată.
Când am folosit linoleum? În acele amenajări în care situația impunea găsirea unei soluții în care nivelul pardoselei dintr-o anumită zonă să nu se ridice cu foarte mult peste nivelul zonei alăturate și nici nu se putea sparge suprafața existentă ca strat suport pentru a permite folosirea unei alte placări cu grosime mai mare. În această situație a fost soluția ideală, ținând cont că am reușit să satisfacem toate cerințele, atât de design (linoleumul ales se încadra perfect în stilul amenajării), funcțional și tehnic, cât și financiar, soluția aleasă fiind mult mai ieftină decât orice altă placare a zonei respective, pentru care ar fi fost necesare anumite modificări ulterioare determinate de acea diferență de nivel care ar fi apărut.
Putem lua în calcul linoleumul drept o pardoseală recomandată în amenajarea unei locuințe? Răspunsul corect depinde de anumiți factori externi și nu poate veni decât după o analiză minuțioasă a situației concrete, care diferă de la apartament la apartament și de la beneficiar la beneficiar.

 

Mocheta in mansarda

2. Mocheta

Mulți dintre noi s-ar putea să aibă o idee ușor depășită despre mochetă, dacă facem referire și comparație cu produsele folosite în trecut, în amenajări. În prezent, mocheta existentă pe piață răspunde diverselor cerințe de trafic, se găsește în culori, texturi, grosimi și dimensiuni diferite (la rolă sau sub formă de dale) și este o soluție de acoperire a pardoselilor din ce în ce mai agreată de clienți, atât datorită confortului sporit, cât și designului tot mai elaborat al acesteia.

Montajul acestui tip de pardoseală trebuie făcut pe suprafețe perfect netede (se recomandă turnarea unor șape de egalizare acolo unde situația o impune), lipsite de impurități, curățate și degresate în prealabil, lipirea realizându-se cu un adeziv special, aplicat conform instrucțiunilor de utilizare. Foarte importantă este măsurarea cu atenție a spațiului, amplasarea corectă și cât mai eficientă a mochetei și tăierea acesteia corespunzător schiței spațiului (ca și măsură de precauție, se recomandă tăierea cu câțiva centimetri mai mare (5-10 cm), pentru a avea cum să se contracareze eventualele erori de măsurare sau imperfecțiuni ale camerei).

Mocheta poate fi folosită atât în zona rezidențială, cât și în clădiri de birouri, hoteluri, restaurante, săli de conferință, cinematografe etc., pretându-se cu succes ambelor categorii de trafic. Ca și în cazul altor tipuri de pardoseli, mocheta trebuie aleasă în funcție de destinația spațiului de care dispuneți, de tipul de trafic din zona respectivă și, bineînțeles, în funcție de modul în care a fost decorată încăperea.

Principalul avantaj al folosirii mochetei este gradul de confort sporit față de alte materiale sau designul, care poate fi personalizat la cerere, fără a omite și grosimea foarte mică care determină ridicarea nivelului pardoselii aproape insesizabil, ușurința montajului și lipsa de praf, moloz și zgomot deranjant, cu care ne confruntăm în cazul pardoselilor ceramice sau din piatră naturală, de exemplu. Eleganța clasică pe care o conferă mocheta interiorului unui hotel, săli de conferințe etc. este evidentă, nemaifiind nevoie de a aduce argumente în favoarea acestui avantaj.
Un alt atu ar fi faptul că este o pardoseală mai caldă și mai confortabilă decât parchetul, mult mai placută atingerii, asigurând un grad de confort sporit, și care se pretează foarte bine pentru spațiile în care se circulă foarte mult fără pantofi, în dormitoare, camere de joacă pentru copii, camere de hotel etc.

Dintre dezavantajele acestui tip de pardoseală putem enumera faptul că poate nu va fi la fel de rezistent în timp ca o placare ceramică (depinde aici de tipul de mochetă ales, existând acum modele special create pentru trafic intens, de materialul din care este facută și de modul de exploatare) și că nu e recomandat ca orice tip de mochetă să fie folosit acolo unde există încălzire în pardoseală, deoarece nu toate texturile și grosimile permit transferul căldurii în habitat. De asemenea, față de o placare ceramică sau parchet, mocheta se va murdări mai ușor și curățarea ei va fi mai anevoioasă, cu toate că și pentru eliminarea acestor dezavantaje au fost create modele de mochetă tratate cu substanțe antimurdărire, existând și soluții și sisteme de curățare a mochetelor mult mai profesional ca în trecut.

Când am folosit mochetă? În amenajarea dormitoarelor și camerelor de hotel, unde confortul și eleganța asigurate de acest material erau cerințe obligatorii în amenajare. De asemenea, am mai optat pentru această alegere în situațiile în care pardoseala existentă arăta rău și se dorea transformarea suprafeței imediat, fără o investiție mare generată de eliminarea pardoselii degradate și înlocuirea ei cu alta nouă (de exemplu, în apartamente închiriate, unde clientul se folosea de spațiu pe o perioadă determinată și cheltuielile de renovare nu i-ar fi fost decontate de proprietar).

Este mocheta o pardoseală recomandată în amenajarea unei locuințe? Răspunsul corect poate veni doar după o analiză minuțioasă a situației concrete, după o prealabilă discuție cu clientul pentru a determina stilul său de viață și de exploatare a spațiului de locuit, optându-se la final pentru cea mai avantajoasă variantă pentru acesta.

 

Parchet in living

 

3. Parchetul

Parchetul este cunoscut ca un finisaj foarte elegant al interioarelor rezidențiale, regăsindu-se în amintirea noastră sub forma scândurelelor din lemn, montate sub forme geometrice diverse. Cu sute de ani în urmă, parchetul se regăsea doar în casele nobilimii, în prezent, însă, a devenit un finisaj foarte întâlnit în marea majoritate a amenajărilor interioare, concurând din ce în ce mai mult cu placările ceramice.
De la parchetul clasic, la parchetul stratificat, de la podele din lemn masiv la parchet laminat, de la forma scândurelelor de dimensiuni reduse, cu îmbinări diferite, la scândurile lungi de mărimi diverse și cu prinderi variate (cu click, cu cleme, prin lipire etc.) sau chiar sub formă de plăci, asemănătoare plăcilor ceramice, parchetul a evoluat sub multiple forme, grosimi, texturi, materiale, finisaje și design, având specificații tehnice variate și proprietăți care fac diferența între diferitele tipuri de parchet existente pe piață.
Montajul acestui tip de pardoseală trebuie făcut pe suprafețe netede (se recomandă turnarea unor șape de egalizare acolo unde situația o impune). Dacă pentru parchetul laminat montajul se face pe un strat suport special, recomandat de fiecare producător de parchet (există însă și folie cu utilizare generală, de calitate medie și la prețuri foarte accesibile), pentru parchetul din lemn se recomandă lipirea lui cu diverși adezivi.
Poate fi folosit pe toată suprafața locuită, în băi, bucătărie și zona de luat masa, pe holuri și în camera de zi, dormitoare și mansardă, dar și în săli de conferință, spații de birouri etc. Pentru fiecare categorie de spațiu și trafic, funcție de tipul încălzirii existente, producătorii recomandă tipuri diferite de parchet, cu proprietăți și caracteristici tehnice adaptate problemelor ridicate de client, existente în prezent într-o gamă foarte bogată de culori, esențe, și finisaje.
Avantajele folosirii parchetului față de alte materiale de placare a pardoselilor, dar în special față de placările ceramice sau din piatră naturală, ar fi rapiditatea montajului, manopera mai ieftină și confortul sporit din timpul montării, fără praf și moloz, precum și faptul că parchetul este o suprafață mult mai caldă și mai prietenoasă picioarelor desculțe, fiind preferat în general de familiile cu copii mici.
Avantajele folosirii parchetului laminat față de parchetul din lemn stratificat sunt prețul mai accesibil, grosimea mai mică, fiind mult mai potrivit transferului termic în cazul încălzirii în pardoseală și mult mai rezistent la încălzire prelungită, fără să lucreze precum lemnul, având și rezistență sporită la umiditate, pretându-se astfel mai bine pentru sălile de baie. În schimb, în cazul parchetului din lemn vorbim despre un material natural, nobil, care va avea altă rezistență în timp, putând fi cosmetizat periodic, și care oferă rafinament și eleganță spațiului în care va fi folosit.
Dintre dezavantajele generale ale acestui tip de pardoseală putem enumera faptul că poate nu va fi la fel de durabil în timp ca o placare ceramică, mai ales în spațiile unde există umezeală sau contact direct cu apa, și că nu e recomandat să fie folosit acolo unde există încălzire în pardoseală (ne referim aici la parchetul din lemn masiv), deoarece va lucra în timp, contractându-se prin uscare excesivă și creând rosturi din ce în ce mai mari între plăcile de parchet.
Când am folosit parchet în amenajări? În special în cazul locuințelor, unde parchetul este foarte potrivit atât din punct de vedere estetic, oferind căldură, atmosferă familială și o varietate de culori și texturi, pretându-se la orice stil folosit pentru amenajare, cât și din punct de vedere tehnic, fiind o suprafață potrivită familiilor cu copii, confortabilă ca utilizare, dar și practică, ușor de întreținut. De asemenea, parchetul melaminat este și o variantă foarte flexibilă din punct de vedere financiar, reușind să creăm designul dorit, încadrându-ne cu ușurință în bugetul avut.
Este parchetul o pardoseală demnă de luat în calcul la amenajarea unei locuințe? Cu siguranță ca da, însă decizia finală trebuie luată doar după o analiză minuțioasă a situației concrete, analiză facută cu respectarea tuturor cerințelor și optarea pentru cea mai avantajoasă variantă pentru beneficiar.

 

Gresie galbena pe hol

 

4. Gresia

Placările ceramice sunt dintre cele mai vechi metode de acoperire a suprafețelor interioare, orizontale sau verticale, fiind cunoscute încă din perioada antică, în Grecia sau Egipt, în perioada medievală luând amploare utilizarea lor în rândul nobilimii italiene sau franceze, pentru ca în epoca modernă să evolueze spre ceea ce știm cu toții despre gresie și faianță. Astăzi, oferta de placări ceramice este foarte variată, atât ca aspect, cromatică sau dimensiuni, cât și ca preț și calitate.
Ținând cont de multitudinea variantelor care există în prezent, este utilă pentru beneficiari o minimă clasificare a ceramicii, în funcție de mediul în care va fi amplasată, în interior sau la exterior. Diferența dintre ele este dată, în principal, de anumite caracteristici pe care trebuie să le aibă ceramica de exterior, pentru a face față diferențelor mari de temperatură, în special înghețului, dar și pentru a permite un trafic cât mai în siguranță pentru persoane. Astfel, pentru a răspunde tuturor cerințelor și pentru a ne bucura de ea cât mai mult timp, această gresie are un aspect mat, ușor poros, pentru a fi antiderapantă.
În funcție de procedeul de fabricare, gresia poate fi smălțuită sau glazurată, smalțul obținut prin coacere având, în principal, rol decorativ, sau nesmălțuită, cunoscută și sub numele de gresie roșie, porțelanată, care este mai rezistentă la șocuri, spargere și zgâriere.
O altă clasificare importantă a tipurilor de gresie, la fel ca și în cazul parchetului laminat, este în funcție de rezistența plăcilor la uzură și are valori de la PEI 1 până la PEI 5, plecând de la rezistență foarte redusă pentru încăperi cu circulație mică și ajungând până la plăci destinate traficului intens, public și comercial.
Avantajul principal al placărilor ceramice este rezistența lor în timp și la uzură, pete etc., la toate tipurile de trafic, precum și posibilitatea folosirii lor atât în spații interioare, cât și exterioare. Obținerea unor amenajări cu design variat este facilitată în prezent de varietatea foarte mare de modele, mărimi, forme, cu prețuri pentru toate buzunarele, făcând gresia un material îndrăgit atât de arhitecți și designeri, cât și de beneficiari.
Ca și dezavantaj principal ar fi montajul, care necesită cunoștințe de specialitate, aparatură profesională pentru tăiere, folosirea anumitor adezivi specifici în funcție de amplasare, la interior sau exterior, pentru obținerea designului dorit, dar și pentru un rezultat de calitate, rezistent în timp. Spre deosebire de alte materiale de finisaj al pardoselilor, gresia nu se poate monta foarte repede, existând anumiți timpi de pregatire a suprafeței de montaj, de tăiere a plăcilor după dimensiunile necesare, de uscare, chituire, curățare, inclusiv praful și molozul rezultate fiind dezavantaje ale utilizării ei. Din cauza complexității de operațiuni necesare și de materiale aferente placării cu gresie a suprafețelor, costul final va fi unul mai ridicat decât în cazul parchetului, de exemplu, acest aspect putând fi considerat un dezavantaj pentru amenajările cu bugete reduse.
În ce situații am optat pentru placarea pardoselilor cu gresie? Fiind unul dintre cele mai vechi și mai folosite materiale de finisaj, placările ceramice sunt utilizate la scară largă, atât pentru beneficiari casnici, cât și la nivel comercial sau în spații publice. Sunt recomandate în orice încăperi cu umezeala sporită, băi, bucătării, piscine, dar și pe holuri, coridoare sau orice zone de zi cu trafic sporit și grad de murdărire ridicat.
În concluzie, placările ceramice trebuie luate în calcul în marea majoritate a proiectelor de amenajare interioară sau exterioară, excepție putând face dormitoarele în care nu se dorește folosirea papucilor de casă, camerele copiilor, unde aceștia se vor juca pe pardoseală, în birourile unde se lucrează sedentar, multe ore pe zi, sau în orice spații în care răceala sau duritatea gresiei ar crea un real disconfort termic sau de utilizare.

 

Piatra naturala

 

5.Piatra naturală

Placarea pardoselilor cu piatră naturală, practicată încă din antichitate, a ajuns în prezent, datorită tehnologiilor avansate de prelucrare a acesteia, să fie din ce în ce mai accesibilă atât utilizatorilor casnici, cât și comerciali, fiind preferată placărilor ceramice pentru durabilitatea ei în timp și eleganța clasică a materialeleor naturale.
Dincolo de aceste avantaje evidente, estetice și de rezistență, piatra naturală poate fi folosită, cu mici excepții, atât pentru placări interioare, cât și pentru cele exterioare, în zone cu umiditate excesivă, cu trafic ridicat, în amenajări rustice sau elegante, deopotrivă. Un avantaj particular este faptul că piatra are proprietatea de a înmagazina căldura din încăpere, asigurând un confort termic sporit în perioadele caniculare, dar și de a permite eliberarea acesteia către mediul ambiental, atunci când s-a ales folosirea unei sistem de încălzire prin pardoseală.
Principalul inconvenient al folosirii placărilor din piatră naturală poate fi considerat prețul total mai mare decât în cazul gresiei, rezultat din costul mai ridicat al pietrei, în funcție de tipul acesteia, grosime, culoare, prelucrare, al adezivului special care trebuie utilizat pentru un montaj de calitate, rezistent în timp, dar și din prețul crescut al manoperei, din cauza dificultății sporite.
Când și unde recomandăm acest tip de finisaj? Răspunsul nostru sincer este “ori de câte ori bugetul alocat amenajării permite”. Piatra este un material natural, de o frumusețe incontestabilă, care poate fi adaptată, atât cromatic, cât și funcțional, unor direcții cât mai variate de design, obținându-se interioare moderne, clasice, rustice sau romantice elegante și de bun-gust.


Call Now Button