Așa cum fiecare om are locul lui unde se simte acasă, la fel și fiecare poveste care se naște în echipă trebuie să-și găsească o casă potrivită dezvoltării ei. Cum nu există doi oameni identici, nici două case nu sunt la fel, fiecare având acel “ceva” al ei, care rezonează sau nu cu sufletul oamenilor care îi vor da viață. Ca și la oameni, este același “love at first sight”, atracție firească din prima clipă, sentimentul că nu ai putea fi în altă parte decât acolo.

Povestea noastră în acest spatiu a început la 1 martie 2017, în prima zi de primăvară când, odată cu gingașii ghiocei, am pornit și noi sfios la drum, închiriind o casă construită înainte de cel de-al doilea război mondial, situată într-unul dintre cartierele de case din zona centrală a Iașului. Dincolo de locația foarte bună, ne-a atras în principal personalitatea casei, aerul ușor boem, potrivit desfășurării unor activități creative, dar și riguros, totodată, prin liniile destul de severe ale arhitecturii românești de inspirație interbelică. După mai puțin de un an, la sfârșitul lui 2017, Dumnezeu a așezat atât de frumos lucrurile în povestea noastră, încât am reușit să cumpărăm imobilul în care eram doar chiriași și, la începutul anului următor, să o renovăm după sufletul nostru, așa cum simțeam noi acel “acasă” în care să putem crește și înflori.

 

Renovarea sediului nostru a avut mai multe obiective, atât vizuale, cât și practice, toate urmând a se realiza în limitele bugetului stabilit inițial. Am vrut să lucrăm și pentru noi la fel cum lucrăm pentru clienții noștri, urmărindu-le toate interesele și consiliindu-i astfel încât să reușim implementarea proiectului într-o armonie sufletească, estetică, funcțională și financiară. Provocarea pe care am avut-o de gestionat, în cazul nostru, a fost cea de îmbinare a rolului de beneficiar cu cel de designer și manager de proiect, pentru că, acum, noi eram în toate cele trei poziții. Fiind o echipă de specialități diferite, soluția a venit tocmai din desemnarea unor persoane diferite pentru realizarea proiectului de amenajare, supervizarea implementării acestuia la timp și în standardele de calitate dorite și gestionarea cât mai înțeleaptă a bugetului stabilit.

 

Intrare sediu design interior

Din punct de vedere estetic, am dorit păstrarea stilului arhitectural al casei, acea personalitate a ei care ne-a atras din prima clipă. Astfel, am optat pentru recondiționarea ușilor interioare din lemn și revopsirea acestora într-o nuanță de gri, preluată din elementele decorative ale placării ceramice folosite. Din construcție, casa a fost echipată cu două rânduri de ferestre din lemn, din păcate ambele destul de degradate de trecerea timpului și afectate de ploi, zăpadă și soare puternic. Soluția practică pe care am ales-o, ca un compromis între estetic și funcțional, a fost înlocuirea la interior cu tâmplărie de culoare albă, din PVC, cu geam termopan, și păstrarea, cu recondițioanare, a celei din lemn, de la exterior, noua culoare aleasă fiind un gri închis spre bleumarin, la culoarea ușilor de exterior tot din PVC. Pentru glafurile interioare din lemn, care au putut fi doar recondiționate, am mers pe aceeași nuanță de gri ca la ușile de interior, pentru păstrarea unității cromatice. Intrarea principală a suferit transformări mai ample, păstrând doar un rând de tâmplărie din cele două existente și creând un windfang, prin montarea unui perete cortină din tâmplărie PVC în exteriorul acesteia. Decizia a fost aleasă atât din motive practice, pentru a realiza o zonă tampon între temperatura din exterior și cea din casă, protejând zona de așteptare și recepția de la intrare de frigul iernii sau arșița verii, dar și estetice, de design, dorindu-ne o intrare atrăgătoare, elegantă, dar și jucăușă totodată, care să îndemne clienții să ne cunoască.

 

renovare casa alba

 

În ceea ce privește cromatica exterioară, s-a optat pentru renunțarea la verde și revăruirea cu alb. Contrastul obținut între cenușiul închis al tâmplăriei și albul pereților aduce un plus de eleganță casei, punând în valoare elementele de arhitectură clasică. Refacerea balustradei și micșorarea gardului au permis schimbarea culorii, alegându-se tot o nuanță de gri, precum și a designului acestor elemente, preferându-se simplitatea și delicatețea liniilor drepte.

Amenajarea spațiului interior a fost făcută printr-o îmbinare a designului scandinav cu piese de mobilier și diferite elemente din vechea casă, transformate și adaptate la acest context contemporan.
Astfel, cu vechile uși, la care s-a renunțat prin crearea windfang-ului de la intrare, s-au realizat masa din zona discuțiilor cu clienții și dulapul – masă pentru depozitarea cataloagelor și mostrarelor. Clasicele picioare au fost înlocuite de structuri din lemn, asemanătoare celor folosite în atelierele meseriașilor, pentru susținerea bancului de lucru, în combinație cu dulăpioare, de serie sau la comandă.

 

design birou marin

Dintr-o fereastră dreptunghiulară și picioarele sculptate ale fostei mese de bucătărie, o coală de sticlă fazetată și câteva scoici, amintiri de la mare, pietre și flori uscate, a luat naștere cel mai romantic birou din sediu. Alături de biblioteca din lemn masiv, revopsită în aceeași culoare ca și biroul, reparată și cu mânerele schimbate, elementele vechi și depășite estetic s-au întors la viață, actualizate, moderne și funcționale.
Prin înlocuirea unui rând de geamuri din lemn am obținut o sursă foarte buna de material reciclabil. Ramele vechi și scorojite au devenit adevarate obiecte decorative, atât în interior, pe post de tablouri cu mesaje diverse, cât și la exterior, cu rol estetic, în mascarea gardului, și funcțional, ca suporturi pentru plantele agățătoare – palma Maicii Domnului și viță sălbatică. La fel, și fostele gratii de la geamuri vor susține de acum înainte greutatea florilor care se vor agăța de ele, creând un design proaspăt, de la an la an.

sediu firma design interior

design birou

 

Cromatica aleasă pentru renovarea interioară se bazează pe tonuri delicate de bej și gri, nuanțele variind de la culoarea untului, pana la un bej ușor ocru sau de la gri – bleu, la gri cenușiu. Finisajul pereților s-a realizat cu diferite materiale și texturi: tapet cu patternuri geometrice, tencuieli decorative sidefate sau lucioase, varuri prăfoase, aplicate direct pe perete sau pe profile decorative din polistiren, precum și var cu efect de tablă de scris cu creta și whiteboard. Pardoselile au fost un adevărat loc de joacă prin îmbinarea placării ceramice, cu un design foarte dinamic și amestecat, cu parchetul laminat, creându-se trasee de circulație, care să te conducă spre fiecare colțișor al sediului nostru.

zona de training

 

În fiecare încăpere, creativitatea designerilor a fost eliberată de orice constrângeri, dând naștere unui design imprevizibil, de o eleganță originală, cu tente moderne și clasice în același timp. Tablouri în culori vii, compoziții cu plante stabilizate, dar și cu plante artificiale, cu oglinzi, cuie și împletire de fire întinse, suporturi pe perete pentru revărsarea de verde curgător din ghivecele suspendate sau elemente decorative din fier, placaj și mici terarii pentru plante aeriene, cu toate au concurat în realizarea acestui interior cu un design unic, în care întreaga echipă se simte cu adevărat acasă.

foisor in gradina